هر خودرو، بعد از گذشت مدت زمانی کار کردن با مشکلاتی روبرو میشود و از رایجترین این مشکلات، لرزش خودرو در مواقع ترمزگیری است. شناسایی مشکل بوجود آمده و برطرف کردن آن، مساله بسیار مهمی در جلوگیری از بروز مشکلات بزرگتر و در نتیجه پرداخت هزینههای گزافتر خواهد بود. با توجه به دغدغه شما عزیزان، کارشناسان و مهندسین شرکت آفاق خودرو موتور در راستای یافتن راه حل مناسبی برای رفع این مشکلات، به گردآوری مطلبی اختصاصی با این موضوع شدند که آیا خرابی دیسک چرخ باعث لرزش خودرو میشود؟
قبل از شروع این مبحث، ضروری است که با نحوه عملکرد سیستم ترمز آشنا شوید. ترمز اصلیترین قطعه از سیستم ایمنی در خودرو است که خرابی آن صدمات جبرانناپذیری را بوجود میآورد. در واقع ایمنی ترمزها، سلامت سرنشینان و دیگر خودروها را تضمین میکند. همچنین دیسک چرخ جزء مهمی از سیستم ترمز است که اتومبیل را از حرکت متوقف میکند. زمانیکه راننده به پدال ترمز، فشار وارد میکند، لنتها با آن درگیر شده و سرعت خودرو را کم یا آن از حرکت متوقف میکنند؛ بنابراین مرغوبیت دیسک ترمز از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دیسک چرخ چگونه کار می کند
دیسک چرخ از قطعات بسیار مهم ماشین است که با حرکت چرخها در حال گردش است و حتی اگر چرخها از حرکت بایستند، دیسکها نیز از حرکت ایستاده و خودرو متوقف میشود. دیسک ترمز دایرهای شکل بوده و در قسمت چرخها قرار دارد که وظیفه آن متوقف ساختن خودرو در موقع ترمزگیری است. دیسک سالم دارای طول عمر طولانی، ضریب خوردگی کم، با استفاده از مواد مرغوب و باکیفیت ساخته شده و تاب برنمیدارد. همچنین کیفیت و جنس دیسک ترمز در عملکرد آن تاثیر زیادی دارد، زیرا با ترمز گرفتن، روتورها به لنتها برخورد میکنند و از اصطکاک بین آنها، گرمای شدیدی ایجاد میشود که منجر به توقف ماشین میشود. بنابراین اگر دیسک از جنس مرغوب ساخته نشود، با تکرار مدام ترمزگیری در طول زمان نازک شده یا در بعضی از نقاط تاب برمیدارد.
دیسک چرخها موقع ترمزگیری و به علت درگیری مداوم با لنتها، گرمای زیادی ایجاد میکنند. اگر ماشین با دیسکهای داغ از چاله آب عبور کند، سطح صاف و صیقلی دیسک آسیب میبیند و دیسک تاب برمیدارد. لذا تاب برداشتن دیسک سبب ایجاد لرزش، ایجاد صدا و سوت کشیدن در اتومبیل، حین ترمزگیری میشود.
نشانه های خرابی دیسک چرخ و لرزش خودرو
برای اینکه بدانید که چه موقع دیسک چرخ آسیب دیده و نیاز به تعویض دارد، لازم است که علائم آن را بشناسید. از علائم و نشانههای آن میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
اولین عامل، لرزش خودرو زمان فشار دادن پدال ترمز است که منجر به تاب برداشتن دیسک ترمز میشود. این ممکن است نشانه خرابی دیسک باشد.
دومین نشانه، ایجاد صدای جیغ، سایش و ضربه است که نشان از خرابی دیسک ترمز، موقع ترمزگیری دارد. سومین نشانه، استفاده از لنت ترمز غیراستاندارد و تغییرات دمایی ناگهانی که باعث ترک خوردن دیسک میشود.
آخرین نشانه، نازک شدن ضخامت دیسکها است که ترمزگیری را کاهش میدهند و لرزش خودرو و توقف دیر نتیجه آن است.
بنابراین برای اینکه دیسک چرخ سالمی داشته باشید باید هنگام خرید آن جنس باکیفیت انتخاب کنید و نیز از ترمزگیریهای زیاد در سرعتهای بالا خودداری کنید. پس از رانندگی طولانی خودرو را به کارواش نبرید و همچنین در روزهای سرد و بارانی با سرعت بالا رانندگی نکنید. زیرا این عوامل باعث ترمزگیری ناگهانی شده که موجب تغییرات دمایی و ترک خوردن دیسکها میشود.
سایر عوامل موثر در لرزش خودرو
مادامی که در سرعتهای بالا ترمز گرفته میشود، دیسکها دچار لرزش شده و این لرزش به فرمان نیز منتقل میشود. این مسئله دلایل زیادی دارد از جمله:
۱- تابدار شدن دیسک چرخ
سرد و گرم شدن فوری دیسک بعد از ترمزهای پیدرپی باعث تاب برداشتن آن میشود، در نتیجه عوارض تابدار شدن دیسک به لنت ترمز و در نهایت به فرمان انتقال مییابد، بنابراین سبب سوت کشیدن لنت ترمز، لرزش فرمان و پدال ترمز به هنگام ترمزگیری میشود.
۲- خراب شدن کالیپر ترمز
لنتها و دیسکها از طریق کالیپرها به هم وصل میشوند، داخل کالیپرها دو صفحه وجود دارد که نیروی لنتها را به دیسک ترمز متصل میکند. همچنین کالیپرها وظیفه ایجاد اصطکاک بین دیسک و لنت ترمز را بر عهده دارند، در نتیجه اگر برای کالیپرها مشکلی بوجود بیاید، هیچگونه تماسی بین لنتها و دیسکها ایجاد نمیشود و منجر به ایجاد لرزش در خودرو میشود.
با توجه به مطالب و علائم گفته شده در مقاله، میتوان به موارد دیگری چون، خرابی سیبک، خرابی بلبرینگها، تنظیم نبودن فرمان، خرابی میل تعادل، خرابی کمکفنرها، خرابی میل فرمان، شل بودن اتصالات چرخها، بالانس نبودن چرخها و خرابی شاسی خودرو باشد. بنابراین از مباحث گفته شده نتیجه گرفته میشود که لرزش فرمان خودرو، موقع ترمزگیری علتهای زیادی دارد و یکی از دلایل آن خرابی دیسک ترمز است. اما از آنجا که این قطعات بیش از سایر بخشها تحت فشار هستند در موارد بسیاری دلیل لرزش به دیسک و لنت برمیگردد.