علت خرابی پمپ ترمز خودرو چیست؟ شما هم چنین مشکلی برخورده اید؟
خودروها از قطعات مختلفی ساخته شده اند. و هرکدام آنها با توجه به عملکرد خود در حرکت و توقف خودرو نقش دارند. یکی از قطعات متوقف دهنده خودرو، پمپ ترمز است که مایع یا روغن را از مخزن ترمز به سیستم ترمز انتقال میدهد. این قطعه گاهاً در اثر کمبود روغن خراب میشود البته خرابی این دستگاه علت های بسیاری دارد. شاید شما هم مثل بسیاری از افراد دیگر به دنبال یافتن علت خرابی پمپ ترمز خودروی خود هستید. تا بتوانید از شر این مشکل رهایی یابید اما این خرابی چه علت ها و علائمی دارد؟ ما در این مقاله ای از آفاق خودرو قصد داریم تا شما را با علت ها و علائم خرابی پمپ ترمز خودرو آشنا کنیم. ما را تا آخر این مقاله همراهی کنید.
پمپ ترمز خودرو چگونه کار میکند؟
پمپ ترمز یکی از قطعات مهم خودرو است که وظیفه کنترل سیستم ترمز خودرو را برعهده دارد. وقتی راننده با پای خود پدال ترمز را فشار میدهد، پمپ ترمز تحت فشار قرار می گیرد که در این حالت روغن داخل سلیندر از طریق پمپ ترمز به چرخ ها منتقل می شود. در اصل این قطعه قدرت انتقال روغن را از طریق لوله بیشتر می کند تا روند توقف خودرو سریعتر انجام شود.
پمپ ترمز وظیفه دارد تا نیروی فیزیکی را نیروی هیدرولیکی یا روغنی تبدیل کند یعنی وقتی شما روی پدال فشار وارد مکنید، یک نیروی فیزیکی ایجاد می شود که این وسیله میتواند همین نیروی فیزیکی را به نیروی هیدرولیکی تبدیل کند و روغن را به دیسک ترمز انتقال دهد.
اصل روند کار قطعه به طوری است که با فشار وارد کردن بر روی پدال ترمز، میل محور بوستر و سوپاپ سلیندر اصلی به جلو حرکت کرده و فنر را جمع می کنند. بعد از جمع شدن میل محور و ورود روغن از طریق لوله های ترمز فنر هم جمع می شود، در این مرحله روغن به سلیندر منتقل شده و کفشک باز می شود، در نهایت با ایجاد حرارت اصطکاکی سرعت چرخ ها کاهش پیدا کرده و سوپاپ ها دوباره به جای قبلی خود بر می گردند.
علت خرابی پمپ ترمز و راههای جلوگیری از آن
همانطور که در بالا ذکر کردیم خرابی پمپ ترمز میتواند علائم مختلفی داشته باشد. شاید با ایجاد فشار در مایع ترمز، فشار دادن ترمز ها بر روز دیسک های ترمز، خرابی سیستم ترمز و هزار و یک علت دیگری باشد که باعث خرابی این قطعه مهم شود. اما ما در ادامه این مقاله برخی از مهمترین علت های خرابی پمپ ترمز خودرو را ذکر کردیم.
دیر عوض کردن روغن ترمز
خودروها مانند بسیاری از وسایل صنعتی دیگر برای تحرک و فعال شدن نیاز به روغن دارند، دقیقاً همانطور که ما انسانها برای حرکت و فعالیت به غذا نیاز داریم. در صورتیکه انرژی به سیستم بدن ما نرسد ممکن است مریض شویم، پمپ ترمز خودرو هم دقیقاً یکی از مهمترین اجزای خودرو است که نیاز به انرژی روغنی دارد.
در صورتی که شما روغن ترمز خودروی خود را دیر عوض کنید، پمپ ترمز خودروی شما خراب میشود و در واقع، شاید مهمترین علت خرابی پمپ ترمز خودرو برای بسیاری از افراد همین عوض نکردن روغن پمپ باشد، در حالیکه متخصصان فنی خودرو توصیه میکنند که حد اقل هر سال یکبار روغن داخل پمپ باید تعویض گردد.
توجه داشته باشید که اگر روغن پمپ ترمز در مدت طولانی تعویض نگردد، دچار رطوبت میشود. و به دلیل اینکه روغن پمپ ترمز دارای دمای جوش است باعث سرد و گرم شدن روغن شده و در نهایت خاصیت خود را از دست میدهد. بنابراین باید این روغن را تعویض کنید.
برای تعویض روغن در ابتدا مخزن ترمز را باز کنید و آنرا شستشو دهید. شستشوی مخزن هم خیلی ساده است، در ابتدا روغن را از مخزن بیرون بریزید سپس آنرا با آب و مایع شوینده شستشو دهید، سپس روغن جدید را وارد مخزن کنید.
بیشتر بدانید: 7 دلیل مهم توقف خودرو و راهکار آن
نشت در سیستم ترمز
دومین علت خرابی پمپ ترمز نشت در سیستم ترمز است. نشت در سیستم ترمز به معنای از دست دادن فشار در سیستم ترمز میباشد. در واقع مایع روغنی داخل ترمز خارج میشود و ترمز از کار میافتد که این یک عمل بسیار خطرناک است و در صورتی که به آن توجه نشود، ممکن است باعث بروز حوادث ترافیکی خطرناکی شود. بنابراین شما باید همیشه سیستم ترمز خود را بررسی کنید و مطمئن شوید که سیستم ترمز خودرو شما نشت نکند و پمپ ترمز خودرو خراب نشود، همچنان از سالم بودن کالیپر و لوله های ترمز در حالت عادی خود را مطمئن سازید.
کثیفی در سیستم ترمز علت خرابی پمپ ترمز
گاهی وقت ها ممکن است مشکل از خرابی سیستم ترمز خودرو، کثیف شدن این سیستم به وسیله گرد و غبار و دودی که از این سیستم ایجاد میشود، باشد.
ذرات کوچک کثیفی که در سیستم ترمز خودرو قرار میگیرند، خطوط داخلی ترمز را مسدود میکنند که در واقع مانع عبور روغن و مایعات ضروری به مخزن ترمز میشود، این باعث میشود عملکرد پمپ ترمز کاهش یابد. به طور مثال گرد و غبار، خاک و مواد شیمیاوی در سیستم ترمز در طول زمان باعث مسدود شدن و کاهش فشار در سیستم ترمز شده و پمپ ترمز از کار میافتد. بنابراین توصیه میکنیم، همیشه سیستم ترمز خود را پاک سازی کنید تا از خرابی پمپ ترمز جلوگیری شود.
شاید دوست داشته باشید بدانید: دنده مرده چیست و چه ضررهایی دارد؟
استفاده از روغن های بی کیفیت
چهارمین علت خرابی پمپ ترمز خودرو استفاده از روغن ترمز بی کیفیت است. بسیاری از خودرو سواران به کیفیت روغن ترمز خود توجه نمیکنند در حالیکه همین روغن های بی کیفیت عامل اصلی خرابی پمپ هستند، پس بهتر است همیشه قبل از تعویض روغن به کیفیت و برند روغن مورد نظر توجه کنید در صورتی که خودتان توانایی تشخیص کیفیت روغن را ندارید با مشوره یکی از سرویسکاران با تجربه این کار را انجام دهید تا سیستم توقف دهنده خودروی شما خراب نشود.
قطعات فرسوده
این مورد آخرین علت خرابی پمپ ترمز در سیستم ترمز میباشد. وجود قطعاتی چون دیسک یا لنت ترمز قدیمی و با مدت زمان مصرف بالا به پمپ آسیب میزنند. میگویید چگونه؟ در هنگام رانندگی دیسک چرخ با سرعت بالایی دور میزند. اما لنت ترمز ها، پس از ترمز گرفتن توسط راننده به دیسک می چسپند تا سرعت آن را کاهش دهند. از آنجایی که سرعت دیسک بسیار بالا است، به محض اینکه شما ترمز می گیرید لنت و دیسک به سرعت باهم وصل می شوند. همین امر خودرو را متوقف میکنند اما این اتصال آنها با حرارت زیادی همراه است. در صورتی که دیسک چرخ یا لنت ترمز فرسوده شود در هنگام ترمز گیری، حرارتی که از تماس لنت و دیسک ایجاد میشود بسیار زیاد است. در نهایت این حرارت زیاد باعث انفجار دیسک یا ترک برداشتن آن میشود.
بنابراین، برای جلوگیری از خرابی قطعات ترمز و ایجاد دمای بالای دیسک ترمز، بهتر است قطعات ترمز خودرو را بهطور منظم بررسی کنید. همچنین در صورت نیاز، آن ها را تعویض کنید. ما پیشنهاد میکنیم از لنت ترمز های سرامیکی و کربن سرامیکی استفاده کنید تا سیستم توقف خودروی شما سالم بماند.
مجله آفاق خودرو بزرگترین منبع اطلاعات روز
مجله آفاق خودرو با داشتن تیم متخصص سعی میکند تا بهروز شدهترین اطلاعات و اخبار روز را در اختیار کاربران عزیز قرار دهد. تلاش ما بر این است تا تازهترین و بهروزترین اطلاعات مورد نیاز آموزشی را در اختیار کاربران عزیز قرار دهیم. آفاق خودرو یک کارخانه و فروش گاه اینترنتی در ایران است. این فروشگاه در عرصه تولید و عرضه قطعات خودرو سرامیکی و نانو از جمله لنت ترمز و دیسک چرخ فعالیت میکند. ما با 25 سال تجربه کار و تخصص اینجاییم تا به شما کمک کنیم رانندگی لذت بخشی داشته باشید.
توقفی به قدرت الیجیبل
نویسنده: سهراب رستمی